Cartea, filmul și citatul zilei

În aceste zile de autoizolare la domiciliu și carantină, când este nevoie poate mai mult ca niciodată și de hrană pentru suflet și pentru minte. În fiecare zi în această secţiune, va fi prezentată o carte ce poate  fi descărcată și citită cu plăcere, un citat motivațional și un film. Vă doresc o zi minunată!

o-viata-implinitao-viata-implinita

O viață împlinită

Cartea are 6 capitole, fiecare atrăgându-i cititorului atenția asupra unei dimensiuni care contribuie semnificativ la calitatea acesteia. Pornind de la sugestii pentru cum ar putea un tânăr să facă o diferență (în bine) în lumea în care trăiește, se trece pe rând prin subiecte ca importanța unor relații umane sănătoase, metode de depășire a situațiilor de criză, rolul vieții religios-spirituale, valoarea bunelor maniere și recreerea într-un mod constructiv. Limbajul simplu, accesibil, caracterul sintetic al textului, valoarea practică a ideilor și sugestiilor prezentate, precum și țintele realiste propuse ca provocare cititorului fac din „O viață împlinită” o carte care îi poate ajuta pe tineri să își găsească propriul drum spre o viață plină de satisfacții.

1

 

 

 

De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara

J.D.Salinger-De_veghe_in_lanul_de_secara

„Una din cele mai mari bucurii ale acestei vieți este prietenia și una din bucuriile prieteniei este de a avea cui încredința o taină.” (Alessandro Manzoni)

Pescarusul Jonathan Livingstone – Richard Bach

Image result for pescărușul jonathan livingston de richard bach

Richard Bach a scris o poveste pentru cei care isi asculta inima si nu traiesc numai dupa reguli, cei pentru care efortul desavarsirii inseamna o rasplata in sine. Ei stiu ca viata adevarata se gaseste dincolo de aparente, de aceea locul lor este alaturi de Jonathan, incercand sa-si depaseasca limitele.

De la aparitia sa, in 1970, Pescarusul Jonathan Livingston a atins vanzari de peste 60 de milioane de exemplare (primul milion in nici doi ani de la publicare). S-a aflat in fruntea listei de bestselleruri a publicatiei New York Times 38 de saptamani si a ocupat prima pozitie doi ani la rand, in 1972 si in 1973, in topul din Publishers Weekly. Aceasta editie completa, care include un capitol final inedit, a aparut in SUA sub forma de e-book in februarie 2014.

Zborul este esenta unei pasari. Totusi, pentru pescarusii din stolul ce traieste pe malul stancos al marii, plutirea a devenit doar un mijloc de a-ti satisface nevoile primare. Nici unul, in afara de Jonathan, nu vrea sa se ridice mai sus, sa-si atinga sau sa-si depaseasca limitele. Insa pentru Jonathan zborul – maiestria picajului, vitezele ametitoare si inaltul cristalin al cerului – este un scop in sine, oferind rasplata nesperata a eliberarii spiritului de trup, de spatiu si de timp. Iar aceasta taina pe care vrea sa le-o impartaseasca semenilor ii aduce lui Jonathan dusmani, dar si multi discipoli, aflati in cautarea unui sens mai inalt al vietii.

In 2013 Richard Bach a descoperit intre manuscrisele lui de tinerete o parte a patra a povestii, pe care nu i-o trimisese editorului sau in 1970. O intamplare plina de miez, caci acest capitol final avertizeaza asupra schimbarilor primejdioase ce ii pandesc, cu trecerea timpului, pe adeptii unei discipline spirituale: aceasta se poate transforma in ritual mecanic, golit de sens, invataturile devin dogma, iar libertatea deplina a cautarii este amenintata de intoleranta celor cantonati in certitudini comode.

„Lupta reușește mai ales acelora care iubesc mai mult lupta decât succesul.”

                                                                                                  (Lucian Blaga)

citat

Bibliotecara de la Auschwitz – Antonio G. Iturbe

Image result for bibliotecara de la auschwitz

Acțiunea din Bibliotecara de la Auschwitz are loc într-un lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Acolo, pentru o mai bună organizare, copii stau ziua în Blocul 31, acolo unde a fost organizată o școală, în secret. Tot în secret acolo sunt găzduite 8 cărți tipărite și 6 cărți vii (persoane care cunoșteau povestea anumitor romane și o împărtășeau mai departe, la cerere), a căror bibliotecară este Dita, o fată de doar 14 ani.

Dita este deci și personajul principal al romanului. Aceasta se află în lagărul de concentrare alături de părinții săi, doar că romanul nu se învârte doar în jurul lor, ci mai degrabă în jurul școlii secrete în fruntea căreia se află tânărul Fredy Hirsch, pasionat de organizarea activităților sportive pentru copii.

În cele 411 pagini ni se prezintă viața din interiorul unui lagăr de concentrare, acolo unde un măr e o comoară, apa o raritate, moartea e ceva obișnuit, la fel și bătăile, amenințările sau durerea. Am zis și mai sus că e o carte care doare. Asta pentru că, spre deosebire de multe alte romane triste unde dragostea învinge de cele mai multe ori, într-un lagăr de concentrare, sub conducerea lui Hitler, nici măcar dragostea nu are șanse.

De aceea vom vedea cum moartea învinge chiar și dragostea. Cartea este pe atât mai tristă deoarece în mare parte acțiunea are îi are în vizor pe copiii care nu au apucat să guste din copilărie, iar singura dorință este ca în supa lor să pice măcar o bucată de cartof fiert.

Vedem sacrificiile pe care părinții evrei le fac pentru copiii lor, mame care își vând corpul doar pentru a-și vedea copiii bine – dacă poate fi pronunțat acest cuvânt într-o astfel de atmosferă – sau părinți care mint că sunt bine doar pentru a nu le oferi copiilor mai multe motive de a fi triști.

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a o citi!

2

„Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu 

Image result for codul bunelor maniere pdf

„Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu sau arta de a ne comporta în societate: bunele maniere sunt un subiect care nu ar trebui să lipsească din nici un plan de dezvoltare personală. De ce? Pentru că după o anumită vârstă – o vrem sau nu – cei din jurul nostru se așteaptă de la noi să ne comportăm ca oameni adulți și să fim noi înșine exemplu pentru cei mai tineri. Iar acea vârstă după care e de așteptat să știm să ne comportăm în societate, nu este doar la 70 de ani

„E mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți.” (Mark Twain)

„Sunt și lucruri care nu se spun și, dacă am formula totul numai prin cuvinte, valoarea cuvintelor ar scădea.” (Marin Preda)

Enigma  Otilieieo

Opera literara “Enigma Otiliei, este un roman social realist de tip balzacian, avand toate caracteristicile acestuia.

Romanul este alcatuit din douazeci de capitole si construit pe mai multe planuri narative care urmaresc destinul unor personaje prin acumularea detaliilor: destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor clanului Tulea, al lui Stanica, etc.

Felix Sima, un tânăr de 18 ani, vine în Bucureşti la unchiul său Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicină. Ajuns la adresa indicată, Otilia, pupila bătrânului, îl invită în casă, unde cunoşte membrii familiei: matuşa Aglae, unchiul Simion şi copiii acestora Titi, Aurica, Olimpia, ginerele Stanică Raţiu precum şi prietenul de familie Leonida Pascalopol. A doua zi, Otilia îi arată locuinţa, el remarcă felul jucăuş al fetei şi este surprins cand găseşte o scrisoare adresată acesteia, pe numele Otilia Mărculescu. Fata este râvnită de Leonida Pascalopol şi invidiată de toţi membrii familiei Tulea.

Dacă doreşti să afli deznodămantul acestui roman, te invit la bibliotecă să lecturezi cartea.

Maitreyi de Mircea Eliade

mai

Maitreyi este un roman de dragoste, al experienței, scris de Mircea Eliade, realizat intr-un context oriental romantic, mistic, fascinant, incarcat de simboluri, mituri, traditii, datini, obiceiuri, ritualuri, sensuri, subtilitati, semnificative pentru cultura indiana. A fost publicat pentru prima oară în 1933 și s-a bucurat de popularitate în întreaga lume, fiind tradus în mai multe limbi: francezăenglezăitalianăgermanăspaniolăcatalană.

Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăiește o dragoste mistică, s-ar putea spune, cu autorul cărții.

Acțiunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. Deși la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgostește iremediabil de aceasta. Fata îi impărtășește sentimentele dar nu îi mărturisește dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale.

Romanul introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor și a tradițiilor orientale.

„Cum te-aş putea eu pierde pe tine, când tu eşti soarele meu, când razele tale mă încălzesc pe acest drum de ţară? Cum să uit eu soarele?“ „Maitreyi“

 „O fericire calmă şi în acelaşi timp şi violentă, în faţa căreia sufletul nu opunea nici o rezistenţă; o beatitudine a simţurilor care depăşea senzualitatea, ca şi cum ar fi participat la ea o fericire cerească, la o stare de Har. La început starea se susţinea numai din priviri. Apoi am început sa ne atingem mâinile, fără a ne despărţi totuşi, ochii. Strângeri barbare, mângâieri de devot“ „Maitreyi“

  „Am fost un om moral, de aici mi se trag toate tragediile. Am iubit întotdeauna pe mai multe planuri, n-am ştiut să sacrific totul pentru un singur sâmbure de adevăr sau de viaţă, de aceea m-am lovit de toate pragurile şi m-au dus valurile cum au vrut“ „Maitreyi“

  „Zac întrebându-mă de ce a distrus el această iubire, un dar al lui Dumnezeu. Şi ce dacă el trebuia să plece? Dacă am fi izbutit ca, în zece ani, să ne scriem câte o singură scrisoare, ar fi fost de ajuns. Cu această unică scrisoare, noi am fi trecut peste oceanele şi continentele care ne despărţeau şi am fi devenit „ardhanariswar”. Cele două euri ale noastre ar fi redobândit desăvârşirea. Dar pot oare occidentalii să înţeleagă toate astea? Pentru ei, desăvârşirea iubirii are loc în pat. Totuşi, el ştia, cu siguranţă ştia. Mă pot vedea din nou pe mine însămi, în braţele lui, în chenarul uşii. El îmi şopteşte: Nu trupul tău, Amrita. Eu vreau să-ţi ating sufletul“ „Dragostea nu moare“   „Atunci am înţeles că nimic nu durează în suflet, că cea mai verificată încredere poate fi anulată de un singur gest, că cele mai sincere posesiuni nu dovedesc niciodată nimic, căci şi sinceritatea poate fi repetată, cu altul, cu alţii, că, în sfârşit, totul se uită sau se poate uita, căci fericirea şi încrederea adunată în atâtea luni de dragoste, în atâtea nopţi petrecute împreună, pieriseră acum ca prin miracol, şi nu supravieţuiseră în mine decât un întărâtat orgoliu şi o cumplită furie împotriva mea însumi“ „Dragostea nu moare“   „Dacă am fi izbutit ca, în zece ani, să ne scriem câte o singură scrisoare, ar fi fost de ajuns. Cu această unică scrisoare, noi am fi trecut peste toate oceanele şi continentele care ne despărţeau“ „Dragostea nu moare“   „Necazul este că nu poţi şterge nimic din ce s-a petrecut în viaţa ta. Tabloul rămâne aşa cum a fost pictat. În literatură, scriitorul poate să renunţe la porţiuni care nu sunt în armonie cu întregul, dar viaţa păstreaza totul, nimeni nu poate înlătura un singur rând măcar“ „Dragostea nu moare“

Dacă doreşti să afli deznodămantul acestui roman, te invit la bibliotecă să lecturezi cartea.
Singur pe lume  de Hector Malot

Singur_pe_lume-Hector_Malot-Tineretului_23656

Singur pe lume, publicat în anul 1878, este cel mai cunoscut roman al scriitorului francez Hector Malot, autorul a peste șaptezeci de volume.

Romanul spune povestea lui Remi, un orfan crescut de doica sa până la vârsta de opt ani, într-un sat sărăcăcios din Franța. Găsit pe o stradă din Paris de soțul tușei Barberin, copilul este luat în custodie de acesta în speranța unei recompense ulterioare de la părinții copilului.

Vocea narativă este cea a lui Remi, personajul principal, care își spune povestea. Romanul debutează cu o propoziție foarte puternică – Sunt un copil găsit.

Condamnat parcă să fie despărțit de toți oamenii pe care ajunge să îi iubească, Remi este vândut de soțul femeii unui dresor de câini – Vitalis, care străbate țara în lung și-n lat alături de trupa sa: trei câini – Capi, Dolce și Zebrino – și o maimuță – Domnul Suflețel.

Ceea ce pare a fi un blestem pentru micul copil smuls din brațele femeii care îl crescuse se dovedește a fi o binecuvântare, căci Remi pleacă într-o călătorie de maturizare cu speranța în suflet că la finalul ei își va găsi familia.

“Singur pe lume” este mai mult decât un roman al copilăriei. Este un roman despre prietenie, încercări, familie și maturizare.

În ceea ce mă privește, “Singur pe lume” a fost romanul copilăriei mele și mi-e foarte greu să fiu obiectivă în ceea ce îl privește.

Povestea este atât de bine scrisă încât nu cred că poți să-l parcurgi fără să zâmbești imaginându-l pe Capi cum salută cu lăbuța în dreptul inimii, pe domnul Suflețel cel neascultător cum își face giumbușlucurile sau pe bătrânul Vitalis cum spune plin de voioșie Înainte, copii!

 Dacă doreşti să afli deznodămantul acestui roman, te invit la bibliotecă să lecturezi cartea

 

„Când te deosebești de ceilalți, orice ai face și oricum te-ai comporta nu ești scutit de a fi invidiat. Cu nimic nu îți poți plăti faptul că nu ești, și tu, un om mediocru.” (Victor Duță)

 

 

Cele doua Diane de Alexandre Dumascele doua d

„Cele doua Diane“ despre care povesteste Alexandre Dumas tatal sunt Diana de Poitiers, amanta favorita a lui Henric al II-lea, si fiica ei, Diana de Castro. Principalul erou masculin al istoriei este Gabriel, care afla la 18 ani ca e de fapt conte de Montgomery. Desi personajele sunt inspirate din realitatile secolului al XVI-lea, romanul este totusi o fictiune. Este o lectura fabuloasa cu iubiri carora soarta le e potrivnica, mistere, tradari si intrigi.

In primul volum, povestea lui Gabriel si a Dianei se intersecteaza cu cea a lui Henric al II-lea si a sotiei sale Catherine de Medici. Dragostea lor se loveste de Diana de Poitiers, cea rece si fara suflet, de masinatiunile de la curtea Frantei si de asediul cetatii Saint Quentin si recucerirea Calais-ului. Gabriel este gata sa riste totul pentru a castiga bunavointa regelui si pentru a-l face sa elibereze prizonierul misterios de la Chatelet, singurul care le-ar putea spune daca se pot iubi sau sunt cumva… frati. 

In volumul al doilea, soarta si circumstantele pe care nu le poate controla, il aduc pe Gabriel tot mai aproape de destinul prezis de Nostradamus. Ultima parte a romanului schimba usor directia si se concentreaza mai putin pe iubirea celor doi si mai mult pe tulburarile tot mai mari dintre catolici si hughenoti, pe conspiratia Ambroise, ca si pe lupta pentru tron dintre ducele de Guise si Catherina de Medici.  

Dacă doreşti să afli deznodămantul acestui roman, te invit la bibliotecă să lecturezi cartea.

Toate pânzele sus    de Radu Tudoran toate-panzele-sus-vol-1_1_fullsize

Cat timp exista tinuturi necunoscute, oameni inca neintalniti, experiente inca neduse pana la capat, multe lucruri sunt posibile, si depinde de om ce anume sa aleaga in fiecare situatie. Radu Tudoran insusi a calatorit pe marile si fluviile globului pamantesc, a fost fascinat de lumea diversa, pestrita a porturilor, de neprevazutul din caracterul firilor alunecoase, nestatornice, dar a fost si increzator ca in orice mediu social pot sa existe, pur si simplu, oameni morali: nobili in porniri, altruisti incurabili, generosi dezinteresati si fiinte drepte cu semenii lor, in pofida tuturor greutatilor si obstacolelor intalnite in cale. Nu aventura superficiala si egoista il preocupa pe Radu Tudoran, ci sensul moral pe care-l aduce cu ea calatoria plina de neasteptat, cea receptata de altii, ulterior, ca o aventura. Pentru el, viata este taramul intamplarilor, care-si developeaza talcul lor, iar romancierul nu trebuie decat sa faca verosimila inlantuirea evenimentelor. Acest idealism moral este recognoscibil in toata opera „fratelui lui Geo Bogza“, Radu Tudoran.

Dacă doreşti să afli deznodămantul acestui roman, te invit la bibliotecă să lecturezi cartea.

„E atâta rutină pe lume și atât de puțin adevăr!… Dar pentru adevărul ăsta puțin și rar, pentru acest miracol merită să trăiești.” (Ileana Vulpescu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s